PREVENTIVA I PROFILAKSA

Problemi današnjeg suvremenog čovjeka su brza prehrana zasićena šećerima,cjelodnevni stres, pretilost, pušenje, uživanje alkohola i narkotika.

Kao posljedica toga dolazi do krvarenja desni, gubitka pričvrstka tako da se gingiva povlači, stvaraju se duboki džepovi, zubi se počinju klimati i u konačnici ispadaju.

Jako bitno je djelovati na vrijeme, preventivno, spriječiti početne simptome, a to je krvarenje desni, neugodan zadah iz usta i naslage na zubima sa kalcifikatima odnosno kamenac.

Pravilno četkanje zubi eliminira inicijalne simptome, dakle eliminira krvarenje i spoj zuba sa okolnom kosti čini jako čvrstim. Firma Curaprox je mene kao stomatologa istrenirala da mogu provoditi iTOP (individualni trening oralne profilakse). To podrazumijeva informiranje pacijenta o načinu četkanja, vrstama četkica, pastama za zube, vodicama za ispiranje, te pravilnom primjenom međuzubnih- interdentalnih četkica. Time mijenjam kod pacijenta ukorijenjene negativne navike korištenja čačkalica, nepravilne upotrebe zubnog konca i što je najpogubnije upotreba tvrdih četkica sa debelim vlaknima.

Dakle, za svakog pacijenta se u ITOP-u određuje vrste četkica koje se daju po boji i veličini. Rade se redovne kontrole tzv. Recall. Uz upotrebu lasera, desni će biti zdrave, neće krvariti, zubi će biti čvrsto usidreni u kosti.

Curaprox četkice

Curaprox četkice

Iznimno mekane četkice sa vlaknima kao svila štite desni od krvarenja i iritacije.

Međuzubne, odnosno interdentalne četkice za odstranjivanje plaka i nakupina bakterija imaju u sebi žičanu nit i šire se pri upotrebi u obliku slova O.